Rockens comeback

Rock musik

Rocken gör comeback, och även om färre människor idag väljer att lyssna på radio när de kör sina bilar utan istället lyssnar på musik via sina mobila telefoner eller andra sätt med bilens radio—så väljer allt fler att idag lyssna på rock och andra klassiska genrer över ny musik.

Få populära radiostationer—2 är rock

Trots att allt färre sätter på radion när det kommer till att lyssna på musik i bilen så brukar de som ändå gör det välja att sätta på rockstationerna på radion. Få stationer finns på radio idag men ändå är två utav dem rockstationer. Ena är Bandit Rock och den andra Rock Klassiker—båda nästan lika populära.

Och även fast att allt färre lyssnar på radio och således dessa två stationer, så lyssnar allt fler på rock ändå i den andra appar och musikstreamingtjänster.

I USA är countrymusiken på upptåg och trots en minskad popularitet de senaste 10-15 åren så är det nu på åter uppsving och blir allt populärare i landet.

Denna effekt kommer sannolikt komma till Europa också och vi kommer här snart bli medvetna om olika rock- och countrykändisar, som vi en gång i tiden var, och detta kommer bara fortsätta.

Tidigare kände vi igen Dolly Parton, Elvis Presley och dylika artister. Nu känner vi inte igen allt för många countryartister. Den de flesta associerar med country är självaste Taylor Swift, trots att artisten inte gör så mycket countrymusik längre utan mer popmusik.

Inom några år kommer vi dock höra mer om artister som Chris Stapleton och andra countryartister som är oerhört populära i USA och vidare kommer med hög sannolikhet bli populära även i Sverige och andra delar av Europa. Musik brukar färdas världen över och USA har stor inflytande i Europa. När något blir populärt i de förenta staterna är sannolikheten stor att det även tar sig till Europa.

Skivbolagen har satt käppar i hjulet men streamingtjänsterna återupplivar industrin

Tidigare kostade musik mycket pengar att producera, köpa och för en som lyssnare att underhålla sig med.

Man behövde ta sig till skivbutiker och andra butiker för att aktivt stå och lyssna på musik—se om man gillar något och därefter köpa CD skivor och album för mycket pengar.

Detta begränsade den publik artisterna kunde nå och få människor valde att köpa musik i stora mängder utan man hade få artister som man kände sig säker kunde underhålla en och därefter var man helt enkelt ett fan av dessa. När de släppte ett album köpte man albumet och kunde vara säker på att dessa skulle vara bra låtar som man gillade. Risken att gå till skivbutiken och köpa en massa CD skivor av nya och okända artister kunde innebära stora pengar bortkastade, om man inte gillade musiken, eller så kunde det innebära en massa tid ödslat då man aktivt behövde gå igenom albumena och se om man gillade musiken.

Idag har Spotify och andra tjänster skonat en behovet av att samla lån med bäst ränta och spendera pengarna på en massa CD skivor och musik som man antingen kunde, eller inte behövde vara nöjd med. Idag prenumererar man helt enkelt på en streamingtjänst som man gillar, som exempelvis Spotify, Apple Music eller andra tjänster och därefter har man helt enkelt tillgång till all världens musik helt kostnadsfritt.

Vidare så gör streamingtjänsterna det också enkelt för användare att bygga spellistor och sprida ny musik som andra människor möjligtvis inte känner till. Musikälskare kan följa olika spellistor som vidare ger skaparna av de spellistorna ökad spridning och således kan de marknadsföra sig själva, vare sig det är radiostationer, producenter eller själva artister, och de får själva spridning i samband med att de sprider ny musik—och på så vis har musiken fått en oerhört stor cirkulation.

Idag kan man som ny artist väldigt enkelt slå igenom genom att helt enkelt pitcha sin musik till olika spellistor, DJs och andra influencers och de kan därefter sprida ens musik om de tycker att musiken är bra eller ej.

Aldrig tidigare har situationen varit som den är idag och detta har inte minst gett rocken den comeback den väl behövt.

Idag lyssnar fler människor på rock och effekten ser inte ut att komma att avta någon gång snart.